OTIŠAO KOD LEKARA ZBOG OBIČNOG KAŠLJA, PA OTKRIO RETKU BOLEST: U grlu mu rastu JEZIVE stvari veličine 5cm...(FOTO)
Kašalj, Foto: Profimedia

JEZIVE FOTOGRAFIJE

OTIŠAO KOD LEKARA ZBOG OBIČNOG KAŠLJA, PA OTKRIO RETKU BOLEST: U grlu mu rastu JEZIVE stvari veličine 5cm...(FOTO)

Pre 17 godina, tačnije 2007. godine, čovek (52) čije ime nije poznato, javio se lekarima i požalio im se na promukao glas, otežano disanje i hronični kašalj

Objavljeno:

On im je rekao da je počeo da puši cigarete ada je ima samo 16 godina i da mu se jednom dogodilo da je iz grla iskašljao dlaku. Detaljnim pregledom, lekari su ustanovili da ovom čoveku rastu dlake u grlu.

Iako je medicinski tim uspeo da ih ukloni, one su nastavile da rastu iznova i iznova, zbog čega se pacijent vraćao u bolnicu svake godine narednih 14 godina sa istim simptomima.

Stanje je lečeno tek kada je ovaj čovek prestao da puši i kada su mu lekari spalili ćelije dlake u grlu 2022. godine. Ovom procedurom i njegovim ostavljanjem cigareta, dlake se neće vratiti.

Dijagnostikovan je endotrahealni rast dlačica, odnosno dlaka koja raste u grlu.

Ovo stanje je izuzetno retko, sa samo nekoliko slučajeva zabeleženih u medicinskoj literaturi. Uzroci su nejasni, a autori izveštaja navode da je ovo tek drugi slučaj ove vrste. Lekari su, međutim, tvrdili da je u ovom slučaju rast izazvan pušenjem cigareta.

Stručnjaci su rekli da pušenje može izazvati upalu tkiva u grlu, što može uzrokovati da se matične ćelije pretvore u folikule dlake - ili grupu ćelija i struktura koje rastu. U ovom slučaju, pronašli su šest do devet dlaka od po pet centimetara u grlu, a neke su se probile i do usta.

"Pretpostavljamo da je početak rasta dlaka izazvan konzumacijom cigareta pacijenta. Ovo je možda izazvalo i stimulisalo endotrahealni rast dlaka. Ali, naravno, ova pretpostavka se ne može dokazati zbog retkosti takvih slučajeva. Kada je pacijent imao 10 godina, umalo se udavio, što je dovelo do toga da mu je dušnik - deo dušnika ispod govorne kutije - presečen kako bi se omogućilo postavljanje vazdušne cevi kako bi mogao da diše.

Stručnjaci otkrili da čoveku rastu dlake u grlu
Stručnjaci otkrili da čoveku rastu dlake u grlufoto: Printscreen/amjcaserep

Otvor je kasnije zatvoren pomoću hrskavice i kože sa njegovog uha, dok je rast dlake otkriven oko mesta presađenog u grlu Pacijent je prijavio da su njegovi simptomi počeli 2006. godine, kada je imao 16 godina nakon što je počeo da puši.

Žalio se na muku da diše noću, promuklost, hrkanje i hronični kašalj. Kada je prvobitno zatražio medicinsku pomoć 2007. godine, lekari su takođe otkrili upalu u grlu i nastale kraste. Uz njihovo uklanjanje, lečen je antibioticima jer su lekari otkrili da su dlake prekrivene bakterijama.

Sledećih skoro 15 godina, čovek je ponovo posećivao lekare radi ponovnih pregleda i ponovljenih uklanjanja. Svaki put kada je dlaka uklonjena, rekli su da je pacijent odmah oslobođen simptoma. I pored hroničnog stanja, lekari nisu hteli da izvrše kurativni zahvat sve dok muškarac nije prestao da puši, što je i učinio 2020. godine.

Ponovni rast kose je na kraju zaustavljen nakon što su lekari izvršili endoskopsku koagulaciju argon plazme - sagorevanje korena iz kojeg kosa raste - kada je pacijent imao 49 godina, krajem 2021. godine. Godinu dana nakon ove procedure uklonjene su dve dlake iz grla i urađena je još jedna koagulacija. Od tada nijedna dlaka nije izrasla", naveli su oni, a piše amjcaserep.

Bonus video:

01:50

OVE ČESTICE PRODIRU DO NAJSITNIJIH DELOVA PLUĆA, SAMO IH OVA MASKA SPREČAVA Pulmolog o toksičnim česticama iz požara: Katastrofa

(Espreso/T.M./Zenablic/Tamara Ilić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.